reruktimi-fetalViteve te fundit ne fushen e IVF it çeshtja me shume e diskutuar  ose  me sakte e para e diskutuar eshte se sa embrione duhet transferuar.  Ata te cilet bejne kete diskutim per here te pare jane ata qe ben shume eksperimentime tek pacientet me mosha te reja, t ata qe kane abortuar apo ata qe deshirojne te kene femije binjak, shkencetaret qe rendesojne komplikimet tek shtatzanite e shumefishta, politikanet dhe institucionet e sigurimeve.

 Ekzistojne edhe raste pacientesh qe kane te nevoshme berjen e transferit vetem me nje embrion. Koheve te fundit flitet dhe merren edhe vendime ne lidhje me dobishmerine e tranferit me 1 embrion. Megjithate tek pacientet e rasteve te veshtira qe kane pak shanse ose me shans te ule per shtatzani aplikimi i transferit me nje embrion redukton akoma me shume shansin e tyre per shtatzani.

Reduktimi-fetalVendet nordike ishin pionierë e pare në zbatimin e transferit me vetem 1 embrion. Edhe ministria e shendetesise se republikes Turke ka marre te njejtin vendim ne kete drejtim. Ne USA dhe shtetet e tjera perendimore ka kufizime dhe aplikime te ndryshme dhe kjo çeshtje eshte akoma ne debatim. Tek nje paciente i mirepergatitur çdo emrion ka potencial per te krijuar shtatzani. Si ne qofte se 10 embrione jepet nje nga nje ose te gjitha se bashku ne te njejten kohe sido qe te jete embrioni qe te len shtatzene nuk ndryshon. Megjithate ne qofte se nga 10 embrione vetem 2 prej tyre jane te pershtatshme per te krijuar shtatzani, dhe ne qofte se keto 2 embrione qellojne ne 2 perpjekjet e fundit, ne keto raste durimi i pacientit do te jete shume i veshtire, dhe nje shkaterrim financiarisht. Por kur i transferon 3 embrione ka shume shanse qe te ngeli shtatzene ne 2 transferat e para. Une mendoj qe informacioni i meposhtem do te ndihmoje ne diskutimet per kete çeshtje.