Ne te njejten kohe quhet transplantim veze ose te referuara si dhurim veze.Dhurim veze
Ivf eshte e vlefshme per çdo faze te proçesit. Personit qe dhuron vezet ose me emrin tjeter donatores i stimulohen vezet me ane te ilaçeve dhe kur vezet jane te zhvilluar atehere keto veze merren dhe bashkohen me spermen e partnerit te nenes blerese. Embrionet e krijuara prej bashkimit ne te njejten kohe ose me vone transferohen tek nena e pergatitur blerese. Kjo teknike e IVF it eshte e aplikuar gjeresisht qe prej 30 vjetesh. Transplantimi i vezeve si fillim eshte perdorur tek lopet dhe kafshet e tjera me pıkesynim rritjen e prodhimit te qumeshtit. Sot kjo praktike eshte promovuar me tej, duke transferuar embrionet e siguruara femerore per mbareshtimin e lopeve qumeshtore. Pllenimi behet mbas marrjes se vezeve te shendetshme dhe produktive nga lopet dhe sperma me cilesine e deshiruar te demit. Ne republiken Turke neper ferma eshte e perhapur gjithashtu shtatzania e kafsheve me transplatim embrionesh me gjini te parapercaktuar. Veçanerisht per shkak se eshte me ekonomike, embrionet femra te lopeve jane me te preferuara nga fermeret.

Per here te pare tek njerezit, ngelja shtatzene dhe lindja e foshnjes me kete menyre pra me transfer embrionesh te formuara me veze te dhuruara nga donatoret eshte bere ne 3 shkurt 1984 ne Kalifornia/Amerike nga dr. John Buster. Duke filluar nga kjo date per te gjithe pacientet qe nuk kane veze ose qe e kane provuar me vezet e tyre por pa pasur mundesi te ngelin shtatzene, donacjon veze ka qene e vetmja metode qe ja ka dhene kete mundesi. Perdorimi i kesaj teknike ka mundesuar ngeljen shtatzene te atyre pacienteve qe per nje arsye ose tjeter nuk kane pasur prodhim vezesh ose qe vezet nuk i kane pasur ne cilesine e duhur qe te behen me femije. Transplantimi i vezeve aplikohet gjeresisht ne shume vende. Ndermjet tyre jane edhe vendet muslumane si Irani, Libani dhe Egjipti. Ne disa vende Evropiane ky proçes eshte i ndaluar. Ndersa ne disa vende te tjera evropiane si Anglia, Belgjika, Greqia dh Spanja eshte e lejueshme te aplikohet. Ne vendet e Amerikes se jugut dhe te veriut ne shumicen e Afrikes, Australise dhe ne shume vende te Azise eshte nje metode e pranueshme e riprodhimit te asistuar. Ne republiken Turke transplantimi i vezeve eshte e ndaluar me ligj qe nga data e pare e statusit te IVF it. Ne KKTC si fillim ka qene plotesisht e lejuar, me mbrapa, eshte lejuar ne kushte te caktuara dhe ne disa rrethana te veçanta eshte e ndaluar.

Si behet transplatimi i vezeve?

vezeProçesi i transplantimit te vezeve, dhenesi i vezeve( donatorja),marresja jane te lidhura me njera tjetren.

  1. Anonim ( te dy palet nuk njihen me njeri tjetrin)
  2. Non-Anonim ( dhenesi dhe marresi njihen me njeri tjetrin)

Rreth 95 % e rasteve te donacjonit jane anonime. Pra dhenesi dhe marresi nuk deshirojne qe indentiteti i tyre te dihet. Ku proçes eshte ndryshe nga proçesi normal IVF sepse nuk aplikohet trajtim stimulues per zhvillimin e vezeve tek nena kandidate. aplikohet vetem trajtimi me ilaçe per pergatitjen e duhur te endometrit (zarit te mitres). Terapia me ilace e dhuruesit dhe e nenes kandidate behet paralelisht ne te njejten kohe. Gjithashtu per transfer tek nena kandidate mund te perdoren edhe embrione te shkrira te pergatitura me perpara. Qe te realizohet kjo duhet qe gruaja kandidate marrese te pergatitet qe te lejohet transferimi i embrioneve. Bazuar ne eksperiencen prej vitesh dhe statistikave ne kliniken tone mund te themi qe nuk ka ndonje ndryshim midis transferit me embrion te ngrire apo te fresket persa i perket shkalles se suksesit te shtatzanise.
Ne proçesin e transferit me embrione te fresketa pra jo te ngrira, diten qe mblidhet vezet merret edhe sperma e burrit te pacientes dhe kalohet ne proçesin e fertilizimit in vitro ose te microinjeksjonit. Ne periudhen e grumbullimit te vezeve dhe dhenies se spermes familja marrese dhe donatorja qe ka dhene vezet nuk kontaktojne dhe nuk e shohin njeri tjetrin. Duke ndjekur fekondimin dhe zhvillimin e embrionit percaktohet edhe cilesia ve numri i emrioneve te pershtatshme. Proçesi i transferit tek gruaja marrese behet nga 3 deri ne 5 dite mbas mbjedhjes se vezeve. Testi i shtatzanise behet mbas 12 diteve ku dhe kuptohet nese ka dale me sukses apo jo.

Dhurim-vezeKujt i behet transplatim vezesh?

Kjo eshte metode mjaft efektive per ato gra qe per arsye te ndryshme nuk disponojne vezet e mjaftueshme per te ngelur shtatzene.
Zakonisht rastet jane si me poshte.
Femrat me miter por qe kane hyre ne menopauze te hershme qe nuk prodhojne me veze.
Grate me çrregullime te trasheguara si sindromi Turner. Femrave qe i jane marre vezet per arsye te ndonje semundje. Grate qe kane marre trajtime te tilla si kimoterapia kunder kancerit dhe trajtime me rreze. Grate qe me ane te trajtimeve me ilaçe kane stimuluar shume pak ose aspak vezet. Grate me semundje gjenetike transportuese te trasheguara si Hemofili, Distrofia muskulore Duchenne, Korea e Hantingtonit, semundje qe rrezikojne te kalojne tek femijet. Atyre qe i deshtojne perpjeket e perseritura fertilizimi ne vitro. Per grate qe ne vartesi me moshen cilesia dhe numri i vezete te pamjaftueshem per shtatzani.

Pergatitjet dhe proçedurat e nevojshme te dhurueses se vezeve (donatores)

Dhuruesja e vezeve (donatorja) kur aplikon duhet te paraqese nje dokument te vlefshem identifikimi si edhe nje dokument zyrtar qe tregon arsimimin e saj. Personat qe num mund te japin referenca aktuale dhe nuk jane te besueshem refuzohen menjehere. Keto proçedura aplikohen qe prej 15 vjetesh tek dhjetra mijera paciente me qellim qe familjet te lumturohen dhe te kene femije te shendetshem. Nje nga çeshtjet me te rendesishme per Dr. HIT eshte zgjedhja dhe pergatitja e donatoreve. Donatoret zgjidhen ne pajtim me standartet e ASRM dhe ESHRE. Te gjitha transaksjonet e kryera tek pacientet ne lidhje me shendetin e tyre behen te kompletuara dhe me standarte te cilesise se larte. Nuk shmangemi nga asnje kosto per te siguruar standartet me te larta te sherbimit tek pacientet. Ne klinika te ndryshme me qellim qe te konkurrojne me kliniken tone shpeshhere klinikat e tjera heqin dore nga analizat e nevojshme. Edhe pse pacientet tane jane njerez qe nuk i kemi pare asnjeher gjate jetes sone prioriteti yne i pashmangshem eshte sigurimi i femijeve te shendetshem dhe lumturia e familjeve. Ketij qellimi i japim shume rendesi qe prej 15 vjetesh.

Vleresimi psikologjik: Donatoreve i nenshtrohen disa testeve psikologjike per te percaktuar gjendjen e tyre shpirterore. Ne fillim behen testet e depresjoneve per informacion te pergjithshem dhe me mbrapa behen analizat mjeksore te detajuara. Ata persona qe jane me personalitet te depresuar psikotiket, neurotiket skualifikohen menjehere. Gjithashtu hetohet edhe çrregullimet e gjendjes sociale.
Vleresimi serologjik: Semundjet infektive (HBsAg, HCV, HIV, sifilisi, klamidia, CMV) dhe analizat detajore te detyrueshme me ligj Talasemia, fibroza cistike. Ne vendin tone keto teste behet ne laboratore te besueshme dhe te çertifikuara me ISO.

Vleresim gjinekologjik; informacioni paraprak i mbledhur ne lidhje me cilesine dhe rezerven e vezeve. Gjithashtu behet edhe numerimi i antral folikules tek donatoret. Vleresimi nuk mund te kryhet me teste si FSH, AMH apo inhibin. Hetohet gjithashtu edhe ndonje strukture anatomike qe mund te krijoje pengese ne proçesin e grumbullimit te vezeve.

Testet hematologjike; rreziku i gjakederdhjes ne proçesin e mbledhjes se vezeve, per te pare a ka qeliza te mjaftueshme gjaku, dhe per te zbuluar potencialin e koagulimit tek personi. Keto teste behen edhe tek meshkujt qe e kane te nevojshme nderhyrjen kirurgjikale per nxjerrje sperme.

Testet gjenetike; Testet e kerkuara nga pacienti per te hetuar nese ka ndonje semundje bartese gjenetike. Si dhe testet rutine si analiza Kromozom, Talasemia, fibroza cistike. Gjithashtu kryhen edhe teste gjenetike tek donatoret sipas karakteristikave etnike te tyre. Per kontrrollet e semundjeve gjenetike, deri ne 1800 çrregullime gjenetike, sipas kerkesave te pacienteve mund te behen ne kliniken tone ose ne qendra klinikore jashte shtetit qe bashkepunojne me ne. Sherbimet e ofruara jane afatshkurtera, ne lidhje me te gjitha sekuencat e gjenomit. ne ditet e sotme metoda me e perparuar e shqyrtimit gjenetik eshte egzo sekuencimi. Gjithashtu ekziston edhe nje teknike e re qe quhet renditja e plote gjenometike. Keto teste nuk jane bere ende ne embrion.

Mbas perfundimit te ketyre proçeseve pergatitet nje vertetim per donatoret. Ky vërtetim perfshin te dhenat fizike së bashku me profilet mjekësore dhe psikologjike te donatorit.
Çifteve qe deshirojne transplatim vezesh i jepen informata per donatorin e pershtatshem per ta. Donatoret e zgjedhur nga marresit informohet qe te filloj pergatitjet e duhura. Ne qofte se programi i donatorit eshte i pershtatshem fillon trajtimi me ilaçet e pergatitura. Stimulimi i vezeve me ilaçe fillon nga dita e 2-3 e ciklit menstrual. Kur vezet arrijne madhesine dhe pjekurine e mjaftueshme injektohet analoğu HCG ose GnRh. Vezet mblıdhen pas 35-36 oresh nen anestezi te pergjithshme. Vezet dergohen ne laborator pergatiten, dhe lehet te fekondohen se bashku me spermen e burrit te nenes marrese. Embrionet ne zhvillim pergatiten me pas per transferin. Donatoret dhe marresit nuk takohen me njeri tjetrin. İdentiteti i donatores ruhet. Ne te njejten menyre edhe donatores nuk i jepet asnje informacjon ne lidhje me identitetin e familjes marrese te vezeve.

Dhurim-veze1Informimi i donatoreve.

Dhuruesit e vezeve duhet te jene te informuar ne lidhje me temat e meposhteme dhe te pranojne keto çeshtje pa qene nen presion. Ne fillim te proçesit donatoret duhet te plotesojne dhe te nenshkruajne nje deklarate qe dhurimi i vezeve behet me kontribut vullnetar. Te gjitha te drejta e femijes se lindur me veze te dhuruara i perkasin personit qe e lind. Donatoret mund te ndihmojne familjet per te lindur foshnjat por jane te trajnuara qe te jene te vetedijshme qe nuk jane nena e asaj foshnje. Familjeve i jepet te gjitha informacionet ne lidhje me karakteristikat e donatores por jo per identifikim e saj. Te dy paleve absolutisht nuk i jepen informacione ne lidhje me identitetin e tyre. Keto jane informacione personale mes mjekut dhe pacientit. Keto informacione mund te mesohen vetem me disa vendime gjyqesore. Gjate proçesit te aplikimit te ilaçece per zhvillimin e vezeve deri ne fillimin e operacionit te mbledhjes se vezeve donatorja ka te drejte te terhiqet nga proçesi i dhurimit dhe te anulloje operacionin. Nganjehere pune nuk shkojne ashtu siç eshte planifikuar me ilaçet ose me terapine e perdorur, dhe ne qofte se vezet nuk zhvillohen ose jane te pamjaftueshme proçesi rrezikon te anullohet. Gjate ose mbas trajtimit mund te kete komplikime. Te gjitha keto rreziqe jane te pershkruara ne detaje. Donatoredt informohen per keto rreziqe. Keqinformimi ose mospershkrimi i ketyre rreziqeve eshte nje shkelje e te drejtave te pacienteve.

Proçedurat e pales marrese se vezeve.

Pergatitjet siç duhet e pales marrese jane te rendesishme. Pales marrese i jepet informacion per proceduren mjekesore qe duhet te ndjekin. Me poshte jane te dhenat e nevojshme ne lidhje me proçesin. Tek nenat kandidate behet ekzaminimi me ultrasonografi dhe fillojne pergatitjet. Behen testet e nevojshme te gjakut. Mashkullit i behet analiza e spermes. Me mbrapa tek çiftet behen analizat per te inspektuar semundjet ngjitese. Keto jane analiza gjaku si HBsAg, HIV, HCV dhe me mbrapa vendosen ne dosjen e tyre. İnteresimi per pacientin eshte çelesi i suksesit. Proçeset qe do te behen, rradhohen sipas rendesise dhe jane pershkruar me poshte.

HSG Histerosalpingografi film i mitres.

Filmi i mitres nen efektin e ilaçit eshte metoda me e lehte dhe me e rendesishme per vleresimin e tubave. Nuk eshte zhvilluar akoma ndonje metode tjeter me e mire qe mund te zevendesoj HSG ne. Kjo metode vezhgimi qe permban substance radiopaque behet duke leshur nje leng brenda qafes se mitres. Ky ilaç brenda mitres qe mbush tubat nuk lejon depertimin e kontrasteve te x ray it. Keshtu qe filmimi brenda tubave dhe mitres realizohet me sukses. Percaktohen polipet, miomet qe gjenden brenda mitres. Tubat qe quhen hidrosalpinks mbledhje lengu, bllokimi dhe fryrja e tubave fallopian.Keto probleme te permendura perveçse shkakton pengese per ngeljen shtatzene gjithashtu mund te shkaktoje edhe shtatzani jashte mitres. Rreth 5 % e pacienteve me Hidrosalpinks haşin me pengesa persa i perket ngeljes shtatzene. Trajtimi i Hidrosalpinks behet me ane te çaktivizimit te tubave. Me ane te operacioneve me sistem te hapur ose te mbyllur tubat hiqen ose mbyllen. Polipet ose miomat qe zejne vend ne miter na dalin perseri si gabim ne film. Ne te dy rastet heqja kirurgjikale eshte e pashmangshme.
Shenim i rendesishem; Hydrosalpinksi pra kur ka enjtje ne tuba shpeshhere alarmon pacientet kur mesojne qe duhet ti nenshtrohen nje operacioni. Tubat e fryre perveçse nuk jane te dobishem shkatojne pengesa per zhvillimin e shtatzanise. Duhet hequr sepse eshte nje burim mikrobesh ne trup.

Endometri (membrana e brendeshme e uterusit) vleresohet me lehtesi me USG (Ultrasonografi).

Kjo eshte metoda me e mire per te vleresuar me se mire dhe me kollaj shtresen qe mbulon pjesen e brendhsme te mitres. Matja e trashesise se endometrit. Boshlleku ne miter mbushet nga endometri. Problemet qe i perkasin membranes se brendhsme duhen kuptuar dhe vleresuar mire ne menyre qe tek pacientet qe provojne te bejne IVF in te rritet shansi i tyre per shtatzani. Endometri i quajtur Osteogenic eshte i ndjeshem ndaj hormoneve femerore. Hormoni estradiol eshte i sekretuar ndaj indeve perreth vezeve. Hormoni progesteron eshte i sekretuar nga i njejti vend. Ne periudhen e fundit te ciklit menstrual reduktohet sasija e ketil hormoni ne gjak. Ne kete menyre mundesohet terheqja e gjakderdhjes. Kurse tek grate shtatzene, ky hormon do te vazhdoje te rritet ne gjak. endometri se pari pranon embrionin dhe per te filluar shtatzanine duhet te ushqehet me hormonin estrafiol per rreth 10 dite dhe me mbrapa duhet te jete i ekspozuar ndaj hormoneve progesterone. Pikat ne vijim jane shume te rendesishme ne pergatitjen e endometriumit.

Per formimin e shtatzanise;

  • veze2Endometrium te pakten duhet te jete 10 dite i ekspozuar ndaj hormonit estradiol dhe receptoret ne endometrium duhetn ngopur sepse endometriumi duhet te jete nga 8 mm deri ne 14 mm i trashe. Vitet e fundit trashesia nga 7 mm e siper eshte e pranueshme.
  • Per te parandaluar terheqjen e gjakderdhjes koha totale e gjendjes se estradiolit ne gjak eshte reth 24 dite.
  • Nuk eshte arritur ndonje konsensüs per kohen qe duhet te perdoret estradioli mbas transferimit te embrionit.Placenta Estradiol dhe Progesteron fillojne te sekretojne hormonet per rreth 5 dite mbas implantacionit.
  • Transferi donacjonit te vezeve, donacjoni i embrioneve dhe emrioneve te ngrira estradioli dhe progesteroni ne cikle duhet te jepet nga jashte. Eshte e veshtire te besh transferin duke ndjekur hormonet e ne trupin e pacienteve.
  • Perdorimi i progesteronit dhe çiklet natyrale jane shume te rendesishme. Endometrium i nenshtrohet progesteroneve me shume se 7 dite dhe ne qofte se behet transferi pacienti nuk ngel shtatzene. Ne progesteroni me vlere 1.85 vlere e prere qe ne e njohim si vlere ne kufi. Pra qe Endometriumi i pacienti te vij ne gjendjen e duhur duhet deri ne 10 dite te perdor Estrafiol, dhe me mbrapa duke pare sesa ditesh eshte embrioni, aq dite duhet te jete e ekspozuar kundrejt hormoneve te progesteronit dhe mbas efektit te ketyre hormoneve, mbas transferit duhet te vazhdohet te perdoret edhe per 17 dite te tjera.

Dhurim-veze-ivfProblemet ne endometrium.

Kjo çeshtje duhet te shqyrtohet ne 3 kategori kryesore.

  1. Faktoret qe shkaktojne prishjen e endometrit
  2. Percaktimi i demit
  3. Kurimi

Faktoret qe shkaktojne prishjen e endometriumit.

Doktoret rastisin edhe semundje te tjera perveç teorikisht turbekulozit dhe patologjive parakanceroze, (shihet situata parakanseroze). Meqenese ne shtresa e brendshme te endometriumit çdo muaj ka gjakderdhje menstruale eshte shume e veshtire qe te kete infektim mikrobik. Veremi ose turbekulozi eshte e vetmja semundje mikrobike infektive qe mund te prishi membranen e brendshme. Kjo semundje e ahstuquajtur pikat merret me rruge frymore dhe ngjitet ne membranen e mitres. Ne jeten time profesionale kam rastisur vetem nje here kete semundje dhe pacienti ngeli shtatzene dhe lindi. Ne nje spital te madh ne Ankara ky pacient konsiderohej si pacient qe nuk mund te ngelte shtatzene.
Tek shumica e pacienteve qe frekuentojne kliniken tone faktori kryesor i reduktimit te normave te shtatzanise eshte prishjet ne endometrium. Hasim kete problem ne 18% te pacienteve. Mendoj ne ne qendrat e tjera nuk rastisin kaq shume raste. Arsyeja eshte se pacientet qe vijne tek ne jane me probleme te medha kronike. Ne qofte se do te bejme nje liste;

a- Histeroskopia eshte nje nga nderhyrjet kirurgjikale qe shkakton shpesh demtime endometriale. Per fat te keq ne ditet e sotme aplikohet shpesh panevojshmerisht si nje ekzaminim rutin per te diagnostikuar pacientet. Dramatikisht ky aplikim kondiserohet si nje proçes i thjeshte dhe i pademshem nga mjeke te ndryshem. Eshte e vertete qe eshte e lehte por meqenese zgjat gjate dhe aplikohet djegje me elektrik i hap rruge demtime te indeve perreth. Megjithese pa demtim ne shpatet e mitres, perdet ose me sakte ne muret ndares aplikohet prerja dhe djegja. Perseri ne mitrat me forme zemre aplikohet i njejti proçes duke shkaktuar demtimin e mitres. Polipet e zbuluara me ultrasjon dhe miomat e zbuluar me film mjekesor te zmadhuar (HSG) trajtohen me Histeroskopi. Fatkeqesisht, prerja e miomave te medha me nje seans kirurgjikale shkakton demtimin e endometriumit. Mostrashjen e endometriumit.

b- operacionet ne miome paraqiten si shkaku i dyte.

c- abortimet nuk demtojne gjendjen shendetesore. Aborti me vakum nuk konsiderohet si avantazh.

d-reperseritja e teper e proçesit te vaksinimit ne miter dhe fertilizimi in vitre, dhe aplikimet spirale mund te demtojne mitren.

e- poliper nen 0,5 mm, dhe me shume se 1 duhen marre.

f-miomat e rritura ne hapesiren boshe te mitres nuk eshte pengese per shtatzanine. Miomat qe rritten ne muret e mitres ose ne boskllekun e barkut ne qofte se nuk zmadhohen shume nuk shkatojne demtime. Nuk ka ndonje opinion te perbashket persa i perket limitit te zmadhimit te miomave. Sipas eksperiences time profesionale miome deri ne 15 cm. Gjate karrieres time kam rastisur shume raste kur gra me miome te madhesive te ndryshme pa pasur probleme kane bere lindje te sukseshme.

g- hiperplazia dhe situatat prekanseroze. Ne keto raste pacientet duhet te trajtojne kancerin ose semundjet qe te shkaktojne kancerin.

h-endometrium kronik dhe shkaqet e trashesimit te saj jane çeshtje qe nuk jane kuptuar qartesisht.

I- Kanceri endometrial

i- Tuberkulozi i mitrës

İlaçet si Tamoxifene dhe Femera qe perdore per kanseret ne gjoks, dhe ne varesi te ilaçeve te perdorur per endometriumin paralelisht shkaktojne shendoshje. Nuk ka nevoje per panik sepse jane te pademshme.

Vlerimi i demeve ne endometrium dhe diagnostikimi.

Per vleresimin me efektiv te endometriumit perdoret metoda ultrasonigrafit ne rruge vaginore. Ne terminologjine mjekesore quhet Ultratinguj Transvaginal. Endometriumi me fillimin e menstruacioneve derdhet dhe hollohet se bashku. Ne 6- 7 ditet e para te ciklit endometriumi eshte i holle. Me mbrapa me zhvillimin e qelizave veze dhe sekretimin e hormonit estrodiol ose me ilaçet hormone te marra ne rruge orale trashesohet endometiumi. Kur veza arrin ne madhesine 20mm ose kur perdorimi i ilaçit arrin ne 10 dite trashesia e edometrit arrin nga 8 mm dhe me lart. Pacientet qe jane me menopause vazhdojne terapine me ilaçe deri ne 20 dite apo me shume. Ne qofte se me gjithe kete perdorim ilaçesh trashesia nuk arrin ne 8 mm atehere kemi te bejme me nje endometrium problematik. Gjithashtu keni te bejme me membrane te demtuar dhe te deformuar.

Endometrium i prishur dhe i holle.Endometrium

Endometrium pjeserisht te parregulltEndometrium2

Endometrium i rregullt me linje tre vijoreEndometrium3

İnformimi i marresit.

Familjet marrese duhet te informohen ne lidhje me detajet e transaksjoneve. Ashtu siç donatoret edhe familjet marrese duhet te plotesojne dhe te nenshkruajne nje dokument te pranimit te proçesit. Disa nga çeshtjet e rendesishme jane pershkruar me poshte. Çifti marres duhet te dije qe pala marrese do te jene prinder ligjor te femijes se lindur dhe do te kene te gjitha pergjegjesite ne lidhje me te. Gjithashtu duhet te dine qe te gjitha te dhenat dhe karakteristikat e donatoret nuk duhet ti diskutojne me askend. Mund te kete komplikime gjate proçedures. Proçedura e grumbullimit te vezeve nuk krijon asnje risk kirurgjikal. Edhe pse behen te gjitha testet ekzaminuese gjithnje ekziston rreziku i ndonje infektimi te vogel. Vetite fizike, kerkimi shkencor i gjendjes psikologjike, statusi arsimor dhe testet e tjera shqyrtuese te donatores i duhen shpjeguar me kujdes pales marrese. Ne lidhje me dokumentet e duhura familja firmos dokumentin per pranimin e proçesit. Familjes marrese i jepen te gjitha informacionet per donatoren me perjashtim te identitetit te saj. Proçesi i transplantimit te vezeve do te sjelle nje dimension te ri ne jeten e çifteve dhe eshte hapi i pare per ta per tu bere me femije. Si nje mjek qe prej me shume se 18 vjetesh ne profesion kam ndihmuar me dhjetra mijera çifte qe te kene femije, do te deshiroja tju kujtoj rendesine e kesaj çeshte te gjithe kolegeve te mi?