Dhurim SpermeKujt personave i behet

Atyre qe kane kaluar ndonje semundje ferbrile ne femijeri si pershemnull bronshiti. Gjithashtu ne foshnjat e palindur dhe indet e testistit nuk kane dale plotesisht nga barku, sa me shpejt me ane te nje operacioni duhen nxjerre jashte barkut. Trajtımet per kancerin si kemoterapia, radioterapi ose ndonje nderhyrje kirurgjikale dhe ne qofte se kane pesuar ndonje demtim ne testiste atehere nuk mbetet zgjıdhje tjeter perveçse bankes se spermes. Gjithashtu edhe ilaçet e mara nga jashte si Anabolizan, shkaktojne demtime ne indet e testisteve. Kjo metode eshte e aplikueshme edhe tek meshkujt qe proçesi i prodhimit te spermes ka perfunduar. Ne qofte se ska asnje rruge per te siguruar sperme te shendetshme ose edhe sperma e sıguruar nuk eshte e cilesise se deshiruar atehere nuk ka zgjıdhje tjeter perveç kesaj menyre.

Perpara se te vendosni te perdorni spermen e dhuruar, jane disa metoda qe duhet provuar per te nxjerr sperm. Metoda e pare e disponueshme per te siguruar lengun seminal eshte masturbacjoni. Pervec kesaj edhe me masazhe prostati te kryera nga urologet eshte e mundur sigurimi i lengut seminal ose te spermes dhe me pas me ane te mikroskopit kerkohet per qelizat spermatoide. Ne qofte se me ane te ketyre teknikave behet e sigurte qe sperma nuk mund te sigurohet ateher pacienti duhet ti nenshtrohet metodave te tjera kirurgjikale. Disa nga keto metoda jane TESE, microTESE, TESA, MESA dhe PESA. Ne kliniken tone perveç ketyre metodave kemi edhe nje metode tjeter te thjeshte qe kemi perdorur dhe kemi pasur rezultate shume sukseshme.

Ne ditet e sotme vazhdojne punimet me qelizat embrionale per prodhimin e spermes. Eksperımentimet me minjte kane qene pjeserisht te sukseshme, por jo ne shkallen e kerkuar.


Si aplikohet

Si fillim çifteve i jepet informacion per spermen e dhuruar dhe donatorin e spermes. Cifteve i jepet informacion mbi karakteristikat e spermes se donatorit, testet shqyrtuese, dhe rreziqet e perfshira ne qofte se ka. Perpara se te filloje ky proçes, çiftet firmosin nje dokument ku shkruhet se pacientet kane marre informatat e duhura dhe te nevojshme per trasakcjonin qe do te bejne. Me pas behen ekzaminimet e duhura per te dy. Proçedura ne vazhdim eshte e ngjashme me proçeduren standarte te IVF it. Mbas trajtimit me ilaçe per zhvillimin e vezeve kalohet tek mbledhja e vezeve ose me pellcitjen e vezeve per proçesin e Vaksinimit.

Aplikohet ne dy menyra.

Vaksinimi me spermen e bankes(IUI).
Ne kete menyre shansi statistikor per shtatzani eshte deri ne 20 %. Per te aplikuar kete metode tubat e grave duhen examinuar me kujdes te madh. Ne qofte se tubat jane te hapur ose te ngjitura shansi per te ngeluar shtatzene eshte gati e pamundur. Levishmeria e rehatshme e tubave jane me nje rendesi jetore per te ngelur shtatzene.

Me sperme te bankes. (ICSI).
Ne diten e mbledhjes se vezeve, shkrihet sperma e zgjedhur me perpara nga banka dhe aplikohet proçesi i Microinjeksjonit ne te. Zgjidhet embrioni i duhur nga embrionet ne zhvillim. Me mbrapa vazhdon proçesi i IVF it. Prej embrioneve te krijuar zgjıdhen 2 ose 3 prej tyre dhe pasi ato vleresohen ne baze te cilesise se tyre transferohen ne mitren e nenes. Ne qofte se ngelen embrion rezerve menjehere ngrıhen dhe ruhen.

Dhurim-SpermeBanka e spermes.
Qe nga fillimi i aplikimit te ketij proçesi ne Qipro, ne kemi qene duke punuar me CRYOS, Danimarke. Te gjıthe pacientet tane kane marre çertifikata nga CRYOS. Kjo kompani eshte me e vjetra dhe me e besueshme ne bote. Sipas ligjeve te qipros eshte e ndaluar rreptesisht dhe krijimi i nje banke sperme eshte e pamundur Te gjıtha spermet e perdorura jane te importuara nga banka me reputacion dhe me leje nga ministria.

Testet qe i nenshtrohen Donatoret.

Personat qe aplikojne tek banka e spermes si fillim i nenshtrohen testeve per semundjet gjenetike ose semundjeve seksualisht te transmetuara. Gjithashtu aplikohet edhe analiza psikologjike te donatorit kandidat per te mesuar pershtatshmerine e tij per kete proçes. Rregjistrohen edhe vetite fizike te babait, nenes, motres, vellezerve dhe te moshuarve te familjes se donatorit. Proçedurat e kerkuara perfundohen ne baze te rregullave perkatese te vendeve ku gjendet banka.

Testet e kryera ne shqyrtimin e donatoreve.ngrirja-e-vezeve

E kaluara mjekesore e vellait, babait, nenes dhe te moshuarve te familjes.
Profili psikologjik
Hetohet rreziku i HIV it, perdorimi i droges.
HIV
HTLV
Hepatit B
Hepatit C
Sifilis ose frengi ( semundje e transmetueshme seksuale)
Gonorrhea (semundje e transmetueshme seksuale)
Klamidia
CMV(Cytomegalovirus)
Fibroza cistike
Talasemi (Thalasemia)
Kromozom Testi

Ata donatore qe kalojne me sukses keto teste i merret mostra e spermes e cila kalohet ne proçesin e larjes dhe mbushjen e tubave. 6 muaj mbas mbarimit te proçesit te ngrirjes donatoret therriten perseri dhe ribejne testet e semundjeve seksuale te transmetueshme.

Ne qofte se çdo gje del ne rregull atehere banka fillon proçesin e shitjes se ketyre spermeve. Meqenese sperma qe do te perdoret ka kaluar te gjitha testet shansi i shtatzanise varet nga mosha e nenes kandidate. Ne qofte se faktoret si mosha e nenes dhe sasija e vezeve jane te pershtatshme atehe shansi per te ngelur shtatzene eshte si proçesi si proçesi normal i IVF it rreth 60 %.